Artykuł sponsorowany

Zdjęcia produktowe żywności — jak je robić, by wyglądały profesjonalnie?

Wydawać się może, że żywność to bardzo wdzięczna „modelka”, jednak gdy konieczne jest wykonanie jej zdjęć produktowych, w wielu przypadkach pojawiają się problemy. Co zrobić, aby fotografie tego typu wyglądały profesjonalnie, przykuwały uwagę i były apetyczne? Podpowiadamy!

Na początku warto także zaznaczyć, że nie każdy musi być mistrzem obiektywu i poradzić sobie z działaniami tego typu. Zdjęcia produktowe żywności możesz też zamówić u fotografa kulinarnego, co pozwoli na uzyskanie zadowalających rezultatów oraz oszczędzenie nerwów i czasu podczas prób wykonania zadowalających fotografii.

Zadbaj o odpowiednią aranżację i tło

Fotografia produktowa żywności to często aranżowane zdjęcia. W kadrze oprócz dania czy produktu spożywczego umieszczane są także akcesoria, pokrewne składniki, tkaniny, rośliny — wszystko to, co przykuwa uwagę odbiorcy. W przypadku potraw warto zadbać także o wysokiej klasy, unikalne naczynia, które podkreślą ich kolor, konsystencję, sposób podania. Za pomocą zdjęcia można także przekazać zapach produktów spożywczych, trzeba jednak wykazać się w tym aspekcie większą wyobraźnią.

W kwestii stylizacji żywności dobrze jest postawić na sezonowość, można zainspirować się nadchodzącymi świętami czy zmieniającymi się porami roku. Dobrze jest wspierać się kołem kolorów, dzięki któremu na fotografii będzie można skomponować ze sobą pasujące barwy.

Wykorzystaj światło dzienne

Czymże byłaby idealna, przemyślana aranżacja bez odpowiedniego światła, które podkreśli jej walory… W związku z tym konieczne jest zadbanie o prawidłowe oświetlenie podczas wykonywania fotografii kulinarnych. Eksperci z tej dziedziny twierdzą, że najlepiej sprawdza się naturalne światło, dlatego dobrze jest poszukiwać w swoim domu miejsc, które są przepiękne rozświetlone za dnia. Dobrze sprawdzają się punkty tuż przy oknie, jednak zdjęcia można robić także na balkonie, tarasie. Gdy światła wpada zbyt wiele, warto zastosować błędy lub dyfuzory, które pochłoną jego nadmiar.

W przypadku braku możliwości wykonania zdjęć w świetle dziennym, warto zdecydować się na zakup profesjonalnej lampy w kształcie ringu z opcją regulacji ostrości światła, by móc dobrać ją do swoich potrzeb. Odradza się wykonywanie fotografii jedzenia przy oświetleniu LED, punktowym oraz przy sztucznym świetle pochodzącym z lampy sufitowej.

Aparat fotograficzny czy smartfon do zdjęć produktowych żywności

Choć wydaje może się, że fotografia kulinarna jest łatwa, to prawdziwa sztuka, do której potrzeba odpowiedniego sprzętu, by osiągnąć zadowalające rezultaty. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie profesjonalny aparat fotograficzny. Najlepiej sprawdzi się lustrzanka lub bezlusterkowiec (jest świetny dla amatorów, ponieważ jego obsługa jest prosta, bardziej intuicyjna).

Decydując się na robienie zdjęć produktowych żywności smartfonem, należy wybrać model, który cechuje się wysoką rozdzielczością oraz ma możliwość zmiany ustawień ręcznie oraz automatycznie. Dobrze, gdy pozwala on także na wprowadzanie szybkich poprawek na zdjęciach, edytowania ich. Należy jednak zaznaczyć, że fotografowanie smartfonem, nawet tym o doskonałych parametrach, to ostateczność w fotografii kulinarnej.

promocja

Jeśli jesteś zainteresowany publikacją materiałów promocyjnych, skontaktuj się z nami.

napisz komentarz

kliknij aby napisać komentarz