Polityka prywatności

polityka prywatności

Szanujemy prawo do prywatności użytkowników portalu fotograficznego Fotezja, dlatego stosujemy poniższe zasady polityki prywatności.

Kim jesteśmy

Adres naszej strony internetowej to: https://www.fotezja.pl/. Właścicielem tej strony internetowej jest Ewa Prus i Piotr Dębek, warsztaty i poradniki fotograficzne, s.c. – więcej informacji o spółce: https://www.ewaipiotr.pl/o-nas/o-firmie-ewa-i-piotr-s-c/

Dane osobowe

W trakcie korzystania z portalu fotograficznego Fotezja może pojawić się sytuacja, gdy użytkownik zostanie poproszony o podanie swoich danych osobowych, np. w celu rejestracji w serwisie lub zapisania się do wysyłanych e-mailem powiadomień. Fotezja nie udostępnia tych danych osobom trzecim ani firmom zewnętrznym. Rejestracja ani inne formy podawania danych osobowych nie są obowiązkowe, niemniej rezygnacja z rejestracji w serwisie może wiązać się z ograniczeniem w dostępie do niektórych jego funkcji i treści.

Jakie dane osobowe zbieramy i w jakim celu

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zachowywane są dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Lista mailingowa

Można się zapisać na powiadomienia e-mailem o nowych artykułach, funkcjach portalu Fotezja.pl, a także wydarzeniach, warsztatach fotograficznych i fotowyprawach, którym Fotezja patronuje. Na powiadomienia można się zapisać tutaj: https://fotezja.us14.list-manage.com/subscribe?u=0708bd0579fb1d24e38622847&id=5876a632ae Dane podane podczas zapisywania się do powiadomień przechowywane są przez serwis MailChimp, z którego polityką prywatności można zapoznać się tutaj. Rejestracja w serwisie Fotezja.pl nie jest równoznaczna z zapisaniem się na listę mailingową. Zgłoszenie na listę mailingową i dane zbierane za pomocą listy mailingowej są zupełnie osobnym zbiorem od bazy danych użytkowników portalu fotograficznego Fotezja.pl.

Formularze kontaktowe

Wysłanie do nas maila jest możliwe dzięki wtyczce Contact Form 7, która napisaną wiadomość wysyła na serwer pocztowy naszego hostingu. Contact Form 7 nie śledzi odwiedzających, nie wysyła danych na inne serwery, nie korzysta z cookies.

Ciasteczka (cookies)

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Cookies ułatwiają korzystanie z serwisu, np. dzięki funkcji automatycznego logowania. Żadne z nich nie stwarza zagrożeń dla użytkowników, a służy tylko wygodzie gości oraz ulepszaniu strony. Jeśli jednak tego nie akceptujesz, możesz wyłączyć obsługę mechanizmu cookies w swojej przeglądarce.

Powiadomienia w technologii Push

Istnieje możliwość zapisania się na powiadomienia o nowych artykułach w serwisie, realizowane za pomocą technologii push przez firmę OneSignal. OneSignal nie otrzymuje żadnych danych o osobach odwiedzających serwis, które nie zgodziły się na otrzymywanie tych powiadomień. O osobach, które zapisały się na powiadomienia push, OneSignal otrzymuje informacje o stosowanym urządzeniu (komputer stacjonarny lub smartfon), jego oprogramowaniu, strefie czasowej i wersji językowej, nie otrzymuje natomiast informacji osobowych właściciela urządzenia.

Reklamy

W serwisie Fotezja.pl występuję reklamy, które wyświetlane są przez reklamodawców: Google Adsense, Booking.com oraz Ceneo. Reklamodawcy mogą korzystać z plików cookies oraz stosować spersonalizowane reklamy.

Osadzone treści z Vimeo

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone wideoklipy umieszczone w serwisie Vimeo. Osadzone treści z Vimeo zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio Vimeo. Vimeo może zbierać informację o Tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować Twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem, jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany na Vimeo. O polityce prywatności Vimeo można przeczytać tutaj.

Analiza statystyk

Do celów statystycznych dane o osobach odwiedzających są przetwarzane przez Google Analytics oraz StatCounter. Google Analytycs przechowuje informacje o odwiedzanych podstronach na www.ewaipiotr.pl bezterminowo, polityka prywatności Google Analytics dostępna jest tutaj, a tutaj polityka prywatności StatCounter.

Platformy społecznościowe

Stosujemy wtyczkę do udostępniania opublikowanych treści poprzez media społecznościowe (Facebook, Google+, Twitter, Pinterest). W zależności od ustawień przeglądarki internetowej ta wtyczka może identyfikować Cię jako użytkownika Facebooka, Twittera lub Google+ i przekazać do tego serwisu o Twojej obecności u nas.

Jak długo przechowujemy twoje dane

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane bezterminowo. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

Dla użytkowników, którzy zarejestrowali się w serwisie Fotezja.pl, przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). My również możemy przeglądać i modyfikować te informacje.

Treści zamieszczone przez użytkowników portalu

Użytkownicy portalu fotograficznego Fotezja zachowują wszelkie prawa do treści, które zamieszczają w serwisie. Treści publikowane przez użytkowników portalu podlegają moderacji w trosce o jakość serwisu, niemniej serwis Fotezja.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkowników.

Jakie masz prawa do swoich danych

Jeśli masz konto użytkownika albo dodałeś komentarze w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz również zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to żadnych danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

Z kim dzielimy się danymi

Dostęp do danych podawanych na portalu fotograficznym Fotezja.pl ma firma hostująca naszą stronę internetową Zenbox.pl – polityka prywatności Zenbox.pl dostępna jest tutaj. Dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy obowiązujących przepisów prawa, a w szczególności właściwym organom wymiaru sprawiedliwości.

Gdzie przesyłamy dane

Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

Informacje dodatkowe

Jak chronimy Twoje dane?

Przetwarzamy dane osobowe zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych i stosujemy środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, chroniąc dane osobowe przed udostępnieniem ich osobom nieupoważnionym, utratą czy uszkodzeniem.

Jakie mamy obowiązujące procedury w przypadku naruszenia prywatności danych

W przypadku naruszenia poufności danych osoby, których prywatność może być zagrożona, zostaną o tym fakcie poinformowane.

Od jakich stron trzecich otrzymujemy dane

Nie otrzymujemy danych osobowych od stron trzecich.

Jakie automatyczne podejmowanie decyzji i/lub tworzenie profili przeprowadzamy z użyciem danych użytkownika

Nie korzystamy z mechanizmów tworzących i przetwarzających profile użytkownika na podstawie danych osobowych.

Polityka Prywatności obejmuje wszystkich gości odwiedzających portal fotograficzny Fotezja.

Kontakt w sprawie Twoich danych osobowych

Jeśli potrzebujesz skontaktować się z nami w celu wglądu, modyfikacji lub usunięcia Twoich danych z naszej strony internetowej, użyj proszę poniższego formularza kontaktowego:

Wgląd i usunięcie swoich danych osobowych z portalu Fotezja.pl

Aby uzyskać dostęp do swoich danych osobowych gromadzonych przez mechanizmy portalu fotograficznego Fotezja.pl, a także by usunąć te dane, możesz skorzystać z dostępnego poniżej narzędzia.

Please identify yourself via e-mail

 

Fotezja zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności.

23.05.2018